Studiekeuzebegeleiding

Een van de onderwerpen waar ik veel passie voor voel en mij sterk voor maak is het begeleiden van scholieren bij het kiezen van een passende studie.

Het is niet eenvoudig om tussen je 14e en 18e een passende keuze te maken voor een profiel en aansluitend een vervolgopleiding aan een universiteit of hogeschool. Ik heb dit zelf destijds ook ervaren toen ik voor deze keuze stond en vind met name de begeleiding die vanuit school hierbij geboden wordt onvoldoende.

In 2012 heb ik namens Bijcollege voor de Erasmus Universiteit studiekeuzeworkshops verzorgd aan scholieren in de regio Rotterdam en hier heb ik wederom ervaren hoe ingewikkeld deze keuze voor scholieren is.

In mijn werk op de Hogeschool Rotterdam zie ik ook wat de uitvalpercentages van eerstejaars studenten zijn (bij economische opleidingen soms meer dan 60% in het eerste jaar) en wat de kosten zijn van een verkeerde studiekeuze, zowel qua tijd en geld als wat betreft de frustratie over een verkeerde keuze. En de kosten van een verkeerde studiekeuze nemen met de afschaffing van allerlei voorzieningen voor studenten alleen maar verder toe.

Deze keuze voor een bepaalde richting is dus een belangrijk moment in je leven en beïnvloedt de kant waar je loopbaan opgaat. En dat terwijl je misschien nog niet goed weet wat je leuk vindt of waar je goed in bent. Natuurlijk is dit niet per se een definitieve keuze voor de rest van je leven maar het zou erg fijn zijn als het in ieder geval een stap in de goede richting is. Om effectief, succesvol, gelukkig en gemotiveerd te kunnen zijn, is het belangrijk iets te doen waar je krachten tot uitdrukking komen én dat je intrinsiek motiveert.

Daarom begeleid ik vanuit ReiGer scholieren bij het bepalen van hun studiekeuze. Dit doe ik door door coaching te combineren met een matching van bestaande opleidingen bij universiteiten en hogescholen. De eerste stap is om te kijken naar jezelf. In gesprekken en door middel van opdrachten probeer ik samen met jou te achterhalen waar jouw talenten en interesses liggen. Vervolgens kijken we naar wat voor jou een goede vervolgstap zou zijn, hierbij is doorstuderen één van de mogelijkheden maar misschien past werken of een tussenjaar beter bij je. Deze vervolgstap maken we vervolgens zo concreet mogelijk zodat je weet hoe je verder kunt.

Een intake- en/of evaluatiegesprek met je ouders behoort ook tot de mogelijkheden.

Is je interesse gewekt? Stuur dan een e-mail naar reinier@reigercoaching.nl.